Helt unikt i hjärtat av Lund

Är du ute efter ett boende med ett centralt läge, en intressant historia och kvaliteter långt över det vanliga, kommer du att älska Kulturkvadranten och Brf Maria Magle.

Stadens puls, pittoreska kvarter och ett vackert hem där gammalt och nytt möts.

Början på historien

De omkringliggande gatorna härstammar från medeltiden och kvarterets form har mer eller mindre varit oförändrad sedan dess. Som en av Sveriges då kyrkotätaste städer fanns det naturligtvis även en kyrka just här. Sankta Maria Magles kyrka omnämndes redan 1222, men 1680 noterades att kyrkan ”nu lenge haffver werit øde” och sannolikt revs den kort därefter. Däremot fortsatte själva kyrkogården att användas ända fram tills 1816; inga spöken har dock noterats.

Universitetet tog vid

I mitten av 1800-talet föreslog den framstående professorn Nils Johan Berlin att den förnämliga adressen skulle lämpa sig väl att bo på, och tänkte då nog mest på att det skulle passa honom själv alldeles utmärkt. Dock beslutade universitetet att uppföra en byggnad för Kemiskt laboratorium på tomten 1863. Grundläggning till den medeltida kyrkan som funnits på platsen fick ingå i
laboratoriebyggnadens källare, där den finns till betraktande än idag. Som kuriosa kan nämnas att murresterna skyddas som fornlämning enligt Kulturminneslagen

Ny gestaltning, nytt liv

1879 byggdes huset till och fick sin nuvarande kringbyggda pampiga gestaltning. År 1959 överläts huset till Historiska institutionen, men sedan 2014 har det varit tomt till mångas förtret. Nu kan alla glädjas åt att det som nötts av tidens tand återigen blir en levande del av stadsbilden.

Cykel- och gångavstånd till allt

Är du redan Lundabo känner du säkert till hur nära allting är. För dig som funderar på att flytta hit kan det vara trevligt att veta att från Brf Maria Magle når du butiker, restauranger, torghandel, museer, caféer, saluhall, universitetet, bio, teater, bibliotek och all tänkbar service på ett kick. Det är dryga fyra minuters promenad till stads- och regionbussar och knappa tio minuter till stationen och den nya spårvägen om du helst åker kollektivt. Kör du bil, når du E22:an snabbt. Ett antal uteparkeringar hör för övrigt till Brf Maria Magle, och såväl Malmö som Lunds nation erbjuder garageplatser i grannkvarteret.

Nästa naturen

I Brf Maria Magle bor du mitt i stan, bland pittoreska gator kantade med stockrosor, lavendel och rosor, men det är inte långt till större grönområden och naturen. Två minuter från porten befinner du dig i ljuvliga Botaniska trädgården, lokalt känd som Botan. Här kan du rasta både dig själv och hunden, flanera och fika. På sommaren bjuder Sommarlund på lite olika kulturevenemang här och det är lätt att picknicka bekvämt tack vare att det finns gott om bord och bänkar. Missa inte butiken som säljer trevliga presenter och en hel del växter – perfekt när du ska på fest eller pryda din balkong.

Ett par kvarter senare är du är ute på gamla Hardebergaspåret som tar dig till Lunds Akademiska Golfklubb. Längtar du efter skog eller milsvid utsikt är det runt tio minuters bilfärd till Skrylles friluftsområde och Måryds naturreservat. Eller passa på att ta spårvagnen till ESS och Max IV och vandra ner till stan genom slättlandskapet och de nya parkerna!